Regeringen presenterar polisens nya supervapen mot de kriminella gängen: Hemlig dataavläsning. Ludde har listat ut vad inrikesminister Mikael Damberg egentligen menar med det.
Igår var det äntligen dags för regeringen att presentera lagförslaget för att ”komma åt de kriminella gängen” som ansvarig minister kom att uttrycka det.
SVT sände direkt med ett nyhetsankare, en bisittare och en reporter inför troligen lika många tittare när inrikesminister Mikael Damberg tog ett stadigt grepp om talarstolen i Rosenbads pressrum och utropade gårdagen som ”dagen för hemlig dataavläsning”.
Alltjämt ackompanjerad av en PowerPoint-presentation med samma slagfärdiga term skrivet i typsnittet Arial på en projektorduk bakom honom: ”Hemlig dataavläsning.”
Två ord som skulle få varenda gangster från Rosengård i Malmö till motsvarande område i Haparanda att skaka av skräck. Nu är sista skottet avlossat och sista granaten kastad för nu ska polisen få läsa av data… i hemlighet!
Hemlig dataavläsning blev snarare två ord som med poetisk precision illustrerar svensk stat och myndighets oefterhärmliga förmåga att få vad som helst att låta daterat, harmlöst och helt obegripligt.
Hemlig dataavläsning låter som ett utmärkt sätt att förhindra brott som planeras av kriminella som i huvudsak kommunicerar via blanketter som avläses maskinellt (naturligtvis under förutsättning att de textar tydligt).
Och framförallt: Har inte det varit tillåtet för polisen tidigare? Är det år 2019 som regeringen lägger lagförslaget som ska ge polisen befogenhet att dechiffrera rövarspråket?
Nej faktiskt inte. Efter en del dekryptering och dataavläsning av inrikesministerns anförande framgår det att han nu, blott femton år efter att Facebook lanserades, kommit fram till att uppgörelser i den undre världen främst inte planeras med Postnord.
Därför ska polisen nu tillåtas avlyssna brottsmisstänktas sociala medier, i vissa fall genom att använda mobiltelefoners mikrofoner och kameror.
Alltså det där djupt och gravt integritetskränkande som Facebook och Instagram med största sannolikhet ägnar sig åt bara för att göra ens umgängeskrets helt omöjlig att tycka om:
”Igår pratade jag och min kille om yoghurt hela dagen och nu är mitt flöde bara Arla??”
“Förra helgen var jag kattvakt och senaste veckan har jag bara fått reklam för kattmat?”
”Jag glömde köpa olivolja igår och nu får jag bara reseannonser för Toscana? Hur sjukt?!”
Parentes: Jag menar inte att raljera över dig som är rädd för att bli avlyssnad. Jag är bara avundsjuk för att mitt privatliv, till skillnad från ditt, inte är av samma intresse för den där bunkern som självfallet existerar där Mark Zuckerberg, Donald Trump, Kim Jong Un och Vladimir Putin sitter med hörlurar och registrerar dina många långa samtal om yoghurt.
Men! Med hemlig dataavläsning behöver åtminstone inte den brottsmisstänkta delen av befolkningen undra huruvida de är avlyssnade eller inte. Utöver riktad reklam för handgranater och huvtröjor får de vara beredda på mer frihetsberövande konsekvenser framöver.
Polisens nya befogenheter kommer i alla fall vara ett direkt hot mot de kriminella som inte är försiktiga med vilka appar de ger åtkomst till mikrofonen eller kameran.
”Igår pratade vi om att knäppa en golare i Biskopsgården och sen när vi kommer dit är polisen där och griper oss. HUR SJUKT??”
Av: Ludde Samuelsson
Följ på Instagram och Twitter: @luddesamuelsson