Oscarsgalan 2023 – så kommer det gå

Det är dags för galornas gala! Oscarsgalan 2023 kommer äga runt den 12e mars, och för oss här hemma i Svedala så kan man se den på TV4 play runt 1-snåret på natten mellan söndag och måndag. Galan leds i år av Jimmy Kimmel – Los Angeles Golden Boy som vi i Sverige kanske mest känner som “den mindre kända Jimmy”. 

Eftersom det bara är viktigpettrar som faktiskt kollar på galan i realtid så ger jag dig redan nu tillstånd att skippa den helt och hållet och istället läsa min sammanfattning om vad som komma skall. 

Och för dig som faktiskt vill se galan så bjuder vi på bingobrickor på vår instagram

Referenser till “The Slap”

Det enda spännande som kom från förra årets gala var den famösa lavett som Will Smith drog fram ur röven och slog till Chris Rock med. Om inte Jimmy Kimmel nämner the onämnbara i sin öppningsmonolog så får ni som läst det här tillåtelse att slå mig på käften i gengäld. 

Jamie Lee Curtis är världens pinsammaste mamma

Jamie Lee Curtis är en högskolespexare i själ och hjärta, och precis som din kompis Ludvig som läser till ingenjör så ser hon all jord hon står på som en scen. Jamie Lee Curtis har tidigare kommit undan med detta eftersom hon är rik och en filmstjärna. Men nu har hon blivit gammal, och istället för att skratta åt henne så vrider man sig i samma skam som man känner när ens mamma ska vara lite skojig på fest efter fem glas Gato Negro. I och med nomineringarna till Everything Everywhere All At Once kommer vi få se JLC krama och pussa på en stel Michelle Yeoh, skrika rakt ut och hoppa upp och ner när hennes mer begåvade kollegor vinner välförtjänta priser. Pinsamt.

Colin Farrel är snygg och snäll

Tänk att 90-talets hemmaporrskapande bad boy blivit en sån stilig man med irländsk stickad tröja! I och med The Banshees of Inisherins otroliga framfart kommer Colin Farrel sitta i nån glansig kostym och njuta av att äntligen få vara den snälla lilla pojke han alltid egentligen varit. Tänk vad som kan hända när man slutar knarka. Se även: Robert Downey JR. 

Någon klär ut sig till en Avatar*

Kommer ni ihåg att det kom en till Avatar-film förra året? Nej inte jag heller. Men nån jävel där ute kommer vilja vara rolig, och något av det roligaste som finns är att måla sig blå. Det är något som vi i Sverige har vetat sedan Robinson Robban gjorde precis detta i direktsänd tv redan 2004. Dock räknas det numera konstigt nog som kulturell appropriering. Så vem det nu än är som gör det kommer bli cancellad. 

*Ja, jag vet att de heter Na’vi. Nej jag kommer inte ändra det. 

Austin Butler klär sig i en kostym gjord av vad ser ut att vara gobeläng

Det är inte lätt att vara man på gala; om man klär sig i en “vanlig” kostym får man skit för att man är konventionell, tråkig och antagligen rasist och/eller homofob, och om man klär sig i klänning, paljetter eller BH så är man äcklig.
Det enda sättet att ta sig förbi detta är att klä sig i typisk manlig kostym med kvinnligt material: gobeläng, sammet, silke eller varför inte paljett. Austin Butler är en av de män som kommer följa detta mode, likaså Timothee Chalamet. 

Namn uttalas fel

Det är fler “utländska” namn än vanligt på galan i år, och som vi alla vet är det alltid vita människor som presenterar vinnarna, i och med detta uppstår tillfällen där kända, rika människor gör sig till åtlöje inför hela världen. Spännande, skojigt och sorgligt på samma gång. En höjdpunkt.

Ke Huy Quan och Brendan Fraser är jätteglada

2022 innebar comeback för inte mindre än två av 80- och 90-talens stora namn. Ke Huy Quan känd från filmer som Indiana Jones och Dödskallegänget, och Brendan Fraser känd från alla tjejers hjärtan 1999. Vi kan se fram emot kramar mellan dessa två, mellan Ke och Steven Spielberg och bara glada miner hela vägen runt. Här är två män som äntligen fått revansch och om någon av de vinner kommer du storböla över deras emotionella tal. 

Margot Robbie klär sig i Chanel och Internet hatar det

Om du följer Diet Prada på Instagram så kan du sluta läsa nu; du vet redan mer än mig och du har en stark åsikt om det. För oss dödliga så är Margot Robbie alltid snygg, men för de som ser att det är Chanel hon har på sig pirrar den där “Free Britney-känslan” i maggropen. Robbie har ett kontrakt med Chanel som säger att hon ska klä sig i deras kläder på röda mattan och tydligen är det skitfult. Vad vet jag – jag är en av de som anser att hon skulle kunna gå naken och fortfarande vara snygg. 

Don’t Mention The War

Det är ju trots allt krig, och även om jänkarna inte lider av höga elpriser och paprikor dyrare än porslinständer så mår de ändå fruktansvärt. Speciellt Hollywood. Någon av vinnarna kommer dra ner stämningen genom att nämna Ukraina och då måste de allihopa ställa sig upp, applådera, se ledsna men stolta ut och sedan hålla en tyst minut som varar tills Jimmy Kimmel skojar om Leonardo DiCaprios flickvänners ålder.

Guillermo Del Toro är sötast™

Har jag sett den nya Pinocchio-filmen? Nej. Är det för att jag fick men för livet efter att ha sett Disneyversionen när jag var liten? Ja. Men om det är nånting jag litar på så är det att Guillermo Del Toro kan göra en läskig film bättre. Han älskar skräck mer än jag älskar min mamma och han älskar säkert sin mamma mer än jag älskar min pojkvän. Han fick hela världen att bli kåta på en fisk och nu har han fått alla vuxna att äntligen gilla Pinocchio. Hans Pinocchio kommer vinna i kategorin Bästa Animerade Film och han kommer hålla ett urgulligt tal om monster och barndom och han kommer säkert klämma in nånting om Mexiko också. Och det kommer vara kvällens bästa tal. 

“Elvis” vinner alla kreativa priser

Baz Luhrmanns filmer är alltid för mycket, man orkar inte titta på dem om man inte är 14 år och dödskär i skådisarna. Men det de alltid är bra på är kostym, scenografi och mask. Om de inte vinner alla dessa är det för att en annan film lyckades göra Brendan Fraser tjock. 

“Triangle of Sadness” nämns endast i samma mening som spyor

Tänk vad skönt det måste vara för Hollywood att Ruben Östlund slängde in lite trams i sin satir. Hade de inte kunnat skämta om kräks och bajs hade de ju behövt tänka på den kritik som riktas rakt mot deras egna ansikten. Istället för självrannsakan kan nu Hollywoods elit skratta åt uppkastningar i alla riktningar (men helst neråt). Som en extra nivå på det hela så kan ju Ruben nu räkna sig själv till den elit han driver med. Det är ändå värt några sura uppstötningar. 

Det viktigaste med Oscarsgalan är inte vem som vinner – det är vem som är snyggast, vem som håller bäst tal och Meryl Streep. Glöm inte det!


Text & Kulturspådomar: Louise Karlund | Twitter | Instagram

Om du gillar vad du läste får du gärna stötta Magasinet Nisch på Patreon så att vi kan fortsätta pumpa ut kvalitetsskoj! Vår patreon hittar du här!


Publicerat

i

, ,

av