26 år efter en av de största skrällarna i svensk fotbolls historia åker Nischs sportredaktör Viktor Carlsson förbi Veberöd AIF:s hemmaarena och gör sen en lite slapp research samt pratar med några av de som var på plats.
”…och det var här min kompis Jens bil fick sladd och voltade. Och där borta ligger Romelevallen. ”Romelevallen? Namnet ringer bekant och jag ber min guide stanna bilen.
Det är en ganska oansenlig fotbollsarena som står tom den här sommardagen. Det är svårt att tänka sig att en gång i tiden så talade hela Sverige om den här platsen och om ”Knallen på Romelevallen”. Vi hoppar in i bilen igen och fortsätter den guidade turen genom Veberöd.
En del minns sommaren 1993 som en av de varmaste somrarna i mannaminne. Men de har då troligtvis blandat ihop den med sommaren året därefter. Sommaren 1993 var en helt vanlig sommar där faktiskt inget anmärkningsvärt alls hände (ni behöver absolut inte höra av er och påpeka att det visst hände en massa saker, jag tänker skjuta lite från höften i den här artikeln). Eller ja en sak hände ju såklart: lilla Veberöds AIF skulle möta IFK Göteborg i svenska cupen. Allsvenska serieledarna och blivande mästarna Göteborg som innehöll inte mindre än åtta spelare som året efter skulle ta VM-brons i USA . Varnade av att Veberöd redan slagit ut Trelleborg kom man med en mycket stark startelva. Det kunde bara sluta på ett sätt. Eller?
När det hela var över hade nykomlingarna i division 2 slagit ett av de starkaste allsvenska lagen genom tiderna och Stefan Ståhl hade gjort två mål på Sveriges landslagsmålvakt.
Alla våra läsare har kanske inte full koll på Veberöd. Det är en ort utanför Lund som på den här tiden hade runt 4000 invånare och den är mest känd för att det en gång bott en kille som brände ner saker och att det ligger ganska nära ett ganska bra badställe. Ortens Wikipediasida tycker också det är värt att nämna att man har en scoutkår som vartannat år anordnar en loppmarknad.
Medan Göteborg hade spelare som Thomas Ravelli, Håkan Mild, Stefan Rehn och Pontus Kåmark så hette Veberöds största stjärnor Stefan, Magnus, Peppe och Lennart. Och så Brune såklart. Brune Tavell hade inte bara matchens bästa namn utan kom med tiden att bli den främsta herrspelaren i klubbens historia då han senare gick till Malmö FF och blev lite av en kultspelare i det lag som tog sig till den enda nedflyttningen i klubbens historia. Ett samlarkort med Brune från 1999 såldes nyligen för 49 kronor (till artikelförfattaren).
Hur var då matchen? Jag bestämmer mig för att gå till förstahandskällor och sökte igenom mina kontakter bland folk som potentiellt kunde varit på plats. Jag fick tag på Filip Andersson, troligtvis den näst mest kända stå upp-komikern från Veberöd någonsin.
Som en god journalist beslöt jag mig för att ge Thomas Ravelli en chans att kommentera Filips uppgifter.
Helt tydligt undviker han mig och jag kommer inte så mycket längre med det spåret.
I nästa veckas artikel får vi inte bara reda på hur matchen slutade utan får även ta del av ett gammalt kriminalmysterium. Missa inte det